Jaunumi
„Slow food” aleja Kalnciema kvartālā
Āgenskalns    2014-04-30

„Slow Food Rīga” sadarbībā ar Kalnciema kvartālu īsteno ieceri un 3.maijā no 10.00-16.00 Kalnciema tirdziņa ietvaros atver pastāvīgu Slow food Rīga zemnieku aleju.

Slow Food ir starptautiska bezpeļņas organizācija, kas darbojas kā pretspēks ātrajai ēdināšanai (Fast Food ) un dzīves veidam. Slow Food ir pretstats sekām, ko izraisa globalizācija, radot garšas un kultūras standartizāciju un ēdienu vienveidību, vietējo tradicionālo ēdienu izzušanu un cilvēku vienaldzību pret to, no kurienes ēdiens ir nācis, kā tas garšo un kādu ietekmi mūsu pārtikas izvēle atstāj uz apkārtējo vidi.

Organizācijā Slow Food Rīga ir apvienojušies Latvijas mazie zemnieki un ražotāji, kuru pieeja gastronomijai, pārtikas ražošanai un zemkopībai, ir balstīta uz pārtikas kvalitātes konceptu, ko definē trīs savstarpēji saistītas pamatvērtības: labs, tīrs un godīgs.

Labs nozīmē svaigs, sezonāls, vietējais ēdiens, kas apmierina garšas izjūtu un ir mūsu vietējās kultūras sastāvdaļa.

Tīrs nozīmē, ka pārtika un ēdieni tiek ražoti un patērēti tā, lai nekaitētu videi, cilvēku veselībai un dzīvnieku labturībai.

Godīgs nozīmē, ka patērētājiem ir nodrošināta godīga cena, bet zemniekiem un ražotājiem godīgi apstākļi un samaksa.

Slow food zemnieki ir pārstāvēti Kalnciema kvartāla tirdziņos jau kopš 2008. gada, kad tirdziņi sākās, taču tagad Slow food zemnieku aleja būs pastāvīgi un tirdziņa apmeklētāji varēs iegādāties vairāk labus, tīrus un godīgu zemnieku izaudzētus un mājražotāju saražotus pārtikas produktus. Dienas garumā būs iespēja arī degustēt Slow food zemnieku un mājražotāju gardumus.

„Slow food Rīga” dibinātājs un šefpavārs Mārtiņš Rītiņš meistarklasē apmeklētājiem demonstrēs Slow Food pavasara pārsteigumu (~11.00 uz skatuves).

Darbosies Slow Food izglītojoša darbnīca bērniem (12.00-14.00 Brūnajā mājā) Bērni ar dažādu maņu palīdzību mācīsies atpazīt dažādas garšvielas, dārzeņus un pākšaugus. Radošajā darbnīcā bērni varēs veidot un zīmēt Slow food simbolu gliemezi.

Slow Food kinoteātris (visas dienas garumā Brūnajā mājā). Lai veicinātu diskusijas un rosināt patērētājus pētīt un domāt par pārtiku, kas ir draudzīga apkārtējai videi, Vīna veikala mājā interesentiem būs iespēja noskatīties dokumentālās filmas par globalizācijas ietekmi uz pārtikas tirgu un Slow Food starptautiskajiem projektiem Āfrikas valstīs.

Pie Slow Food Rīga stenda tirdziņa apmeklētāji varēs saņemt izglītojošu informāciju par atbildīgu pieeju pārtikas iegādē un patērētāju lomu kvalitatīvas pārtikas pieprasījuma veidošanā.